Káva 3 v 1? Aneb 3 kroky ke skvělé kávě v 1 článku

Pokud jste milovníci dobré kávy stejně jako my a chcete si ji připravit v luxusní kvalitě i u vás doma, čtěte dál. Vychutnat si svou každodenní chvilku pohody určitě můžete i bez zbytečných kapslí, které jsou stále bohužel tolik v oblibě!

V článku se dozvíte, jak to zařídit ve 3 jednoduchých krocích a dostanete i tip na úžasnou kávu na doma.

1. krok – Mlýnek podle vašeho gusta

Existují ruční mlýnky hranaté, kulaté, vysoké a malé, mají kovový strojek či keramický mlecí kámen. Vyberte si takový, který vám dobře padne do ruky. Na mlýnku nešetřete, pokud ho budete používat každý den, dostane zabrat, a tak musí být kvalitní!

Vůně čerstvě namleté kávy vás po ránu příjemně naladí, ještě předtím než si ji vychutnáte z oblíbeného hrnečku. Mletí kávy je součástí rituálu, který si zamilujete. Ať už o samotě nebo s rodinou a přáteli: “Kdo si dá kávu? Já jí namelu!”

Můžete samozřejmě zvážit i elektrický mlýnek, ale pamatujte na to, že do stanu si ho nevezmete a dělá docela rámus.  

2. krok – Je libo moka konvičku, dripper či french press?

Příprava kávy se dá dělat různými způsoby. Jedním z nich je moka konvička, která se vyrábí v několika velikostech. Do její spodní části se dá voda a do druhé, vrchní káva. Konvičku dáte na plotnu a když přijde voda k varu, dostane se do horní “kávové” komory a káva je hotová!

Naše účastnice Zero Waste workshopu Marta nám napsala, že k Vánocům obdarovala svého manžela právě moka konvičkou. Musel si na ní chvíli zvykat, ale nakonec jí vzal na milost. Největší radost jsem měla po jeho přiznání, když dorazil od příbuzných, kde mu káva z kávovaru na kapsle už nechutnala, a řekl, že z Moka konvičky je o třídu chutnější!

Dripper je obdoba překapávané kávy. Ten je vhodný, když si v domácnosti připravuje kávu jen jeden člověk. Je to porcelánový trychtýřek, který nasadíte na hrneček. Do dripperu se musí dokupovat papírové filtry a příprava je následující:

  • horkou vodou propláchnete trychtýřek v dripperu
  • nasypete čerstvě namletou kávu
  • dripper nasadíte na hrneček
  • a znova nalijete horkou vodu – tolik, jak moc silnou či slabou máte kávu rádi

Filtr s kávovou sedlinou můžete bez problému zkompostovat. Jednou za čas vám tedy zbude akorát malý plastový obal od filtrů, který bez problému zrecyklujete. Je to velmi efektivní a na úklid nenáročná příprava!

Konvička s názvem French press se hodí pro přípravu více káv najednou, ale prodávají se i malé konvičky na jednu či dvě kávy. Kávu si namelete na jemno a vsypete ji do konvičky. Pak už jen zalijete horkou vodou a stlačíte sítko až na dno konvičky. Nevýhodou je čištění sítka, které nemusí každému vyhovovat. My French press používáme jen když máme návštěvu a potřebujeme udělat víc káv najednou, a nebo si u dlouhé nedělní snídaně chceme kávu dolévat.

3. krok – Káva, jakou máte nejraději

Pokud jste nováčky na poli čerstvé kávy, chvíli vám potrvá, než si vyberete kávu, která vám bude vyhovovat. Někdo má raději spíš kyselou chuť, někdo fandí té hořké. Nakupovat kávu bez obalu můžete v dnešní době již v každém bezobalu.

Náš tip na prvotřídní férovou a BIO kávu je z české pražírny: Fair & BIO

Fair & BIO je družstevní sociální podnik, který zaměstnává znevýhodněné lidi a praží fairtradovou bio kávu. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. A hlavně dělají všechno srdcem. ♥

Uděláme vám chutě

„Chuť tropického ovoce, sladkých rozinek a slané lékořice, takovou charakteristiku nese výběrová káva Congo Lake Kivu 2.👌 Tuto kávu středně pražíme a je vhodná pro různé druhy příprav.“

Foto: Martin Špelda

Tato vysoce kvalitní arabika pochází z oblasti kolem jezera Kivu 2 ve východním Kongu a roste v nadmořské výšce 1460 – 2000 m. n. m. Je zpracována promytou metodou kombinovanou se sušením na slunci
Pěstitelem kávy je družstvo SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Développement Intégral) nacházející se v ideálních podmínkách pro pěstování kvalitní arabiky.

Družstevníci usilují o obnovu krajiny a udržitelné hospodaření. Snaží se zmírňovat půdní erozi, vysazují nové rostliny kávovníku z vlastních pěstitelských školek. Farmáři navštěvují workshopy, na kterých je agronomové seznamují se zásadami organického kompostování a mulčování🌿
Zmíněnou kávu můžete objednat přímo u Fair & BIO ZDE

Pro více zajímavostí a poznávání kávového světa doporučujeme sledovat i jejich Facebook. Nás baví moc.

Potřebujete mít kávu vždy po ruce?

Jestli si berete kávu rádi s sebou do práce, do školy a mámy do kočárku, pořiďte si svůj vlastní termo hrnek. Našeho srdce šampion je tento rozkošný skleněný elegán od značky Joco a seženete ho TADY.

Mámin update

Ruční přípravu a celý rituál kávy jsem naprosto milovala. S příchodem Tobíka a stavbou domu bylo ale mletí kávy a nějaká relaxace u toho to poslední, na co bych měla náladu. A tak jsme se po několika měsících rozhodli a pořídili jsme si „profi“ kávovar na zrnkovou kávu. Teď stačí zmáčknout 2 čudlíky a lahodná vůně i chuť je na světě. #realita :D

Jakou kávu a její přípravu máte nejraději vy?

Ještě pro blog Love Your Home napsala

Marti Destexhe & Majda Hronová

Marti je zakladatelkou projektu Domověda. Od roku 2015 vede workshopy na témata organizování domácnosti a zero waste pro jednotlivce i firmy. Napsala české poznámky ke knize Zero Waste Home od Bey Johnson – česky Domácnost bez odpadu . Marti miluje minimalismus, zjednodušování věcí a přítomný okamžik. Všechno, co ve svém životě dělá, dělá s láskou a úsměvem na tváři.
Komentáře