Dneska se podíváme na 1 chybu, které když se doma dopustíte, bude vás její náprava stát minimálně 2x více energie než by musela a stejně se jí nevyhnete. Společně odhalíme, co to je a díky 7 tipům, které jsem si pro vás připravila, to budete moct zkusit jinak
Jakou chybu mám namysli? Co může být tak příšerného, že se potom nebudete cítit dobře už večer a znovu tím dostanete do obličeje hned po ránu? Napadá vás něco?
Když jdeme spát a na lince zůstane špinavé nádobí a roztahané věci po přípravě večeře, tak už ten večer máme nehezké myšlenky na další ráno, protože víme, že se tomu stejně nevyhneme. Navíc na druhý den bude všechno zaschlé, nechutné, a nejlépe ještě když přiletí mušky a dodají tomu korunku na kráse! Zkrátka ten další den rozhodně nezačneme nejlépe.
Naštěstí se tyhle dny u nás už moc často neobjevují, většinou jen po vydařenějším večírku :D A to se jednou za čas dá přežít.
Nachystala jsem pro vás 7 tipů, které věřím, že pomůžou i vám:
Je praktičtější to udělat hned a neodkládat na později. Nebrat to jako opruz a povinnost, ale jen jako rutinu, stejně jako je čištění zubů. Už jen to, jak se k dané věci postavíme, určí s jakou energií nám půjde od ruky.
Aby pak v průběhu dne bylo kam skládat a hezky to odsýpalo od ruky. U nás to máme rozdělené tak, že ji vyklízí Adri. S tímto nápadem přišel dokonce on sám. Když byl Tobias v období, kdy všechno vyhazoval ze šuplíků a kramoval, tak se vyklízet myčka s ním absolutně nedala. (Bylo pro něj nebezpečné.)
Co se potom stávalo, celý den se nádobí kupilo na lince a jen pohled do kuchyně mi nedělal dobře. Vyřešili jsme to tedy ranním vyklizením myčky bez Tobíka a bylo. Rychle tam pak přes den něco šoupnout, už je otázka pár sekund a rázem je doma přes den “stále” v uvozovkách uklizené.
Na to navazuje i tip číslo 3 – dávat do myčky věci nejenom v průběhu dne, ale i v průběhu vaření! Zase je to otázka pár sekund, ale úklid po večeři to výrazně zjednodušší a urychlí
Dřez by měl být po celý den přístupný nejenom na umytí rukou, ovoce, vylévání vody při vaření, napouštění vody na pití, atd. ale hlavně by měl zůstat přes den čistý. A toho se v případě odkladiště špinavého nádobí nedá docílit.
Pro všechny z vás, co nemají myčku (snad vás tady takových moc není :)) a pro všechny věci, co do myčky nepatří, by mělo platit 1 pravidlo. Nádobí umývejme ihned po použití, nenechávejme si ho až na večer, hromádka pak bude ještě nesnesitelnější.
Máme tady sporný bod. :D Nechávat nádobí z ručního mytí uschnout samo nebo utírat? Kdo máte malou kuchyň víte, že není zbytí a musíte ho utřít. Kdo máte doma kamenolom víte, že musíte utřít ihned, jinak by šel vodní kámen vidět naprosto všude. My jsme zažili na vlastní kůži obě situace. Z těchto dob nám zůstal návyk, že nádobí zkrátka likvidujeme ihned po umytí. Myslím, že za ten pohled na čistou a uklizenou kuchyň to pak zkrátka stojí
Poslední tip je zároveň taková malá odměna nejenom pro vás ale i vaše oči. Momentu, kdy je nádobí v myčce a nebo schované, linka utřená, chybí už jen úplná maličkost. Dopřejte si WOW efekt z vaší kuchyně splněním jedné milé povinnosti. Vytáhněte čistou útěrku a hadřík na kuchyň, aby nový den mohl začít s pocitem luxusu a čistoty.
Tohle je mých 7 tipů, jak zmáknout nádobí a linku každý den, přidali byste ještě něco?
Zpacifikování kuchyně je u nás doma poslední uklízecí rutinou dne. Zároveň hezky uzavírá všechny povinnosti daného dne a odděluje část pracovního večera od toho odpočinkového….
Je velikánský rozdíl jít spát s uklizeným prostorem nebo nechat věci tak, jak celý den odpadaly od ruky. Úklidem si totiž srovnáváme i myšlenky. Líp se nám usíná, spí a ráno s radostí vstává. A to za to stojí, nemyslíte?
Určitě mi do komentářů napište, který bod vás nejvíc zaujal a chcete ho vyzkoušet (pokud ho neděláte?)
A jestli se vám dnešní tipy líbily, budu ráda za komentář nebo sdílení. Třeba i nenápadné sdílení vaší drahé polovičce, která dává od nádobí zatím ještě ruce pryč. O:)
To už je dneska ode mě všechno a ahoj zase příště.
Marti